Харчова алергія уповільненого типу
Харчова алергія уповільненого типу. Чи є порятунок?
Згідно з даними авторитетних медичних видань, на харчову алергію страждає від 3 до 9% населення земної кулі. Тобто, у трьох чи дев'яти осіб зі ста є непереносимість тих чи інших продуктів харчування. Різноманітність механізмів розвитку та проявів алергічних реакцій створюють певні складнощі у діагностиці та виборі оптимальної тактики лікування.
Імунологічні тести, що визначають концентрацію специфічних антитіл – імуноглобулінів класу G до певних харчових продуктів, є одним із дієвих інструментів діагностики харчової алергії.
Імуноглобулін G опосередкована алергія
Механізм розвитку алергічних реакцій надзвичайно складний і є багатоступеневим каскадом реакцій імунної системи, в якому задіяні найдрібніші клітинні структури та певні біологічно активні речовини. Найбільш поширеним типом алергії є імуноглобулін Е опосередкована реакція. Повторне влучення антигену (яким може бути білок харчового продукту) викликає швидку чи навіть миттєву реакцію організму. Найчастіше імуноглобулін Е опосередковані реакції супроводжуються набряком слизових оболонок, кропив'янкою, анафілаксією.
Однак, як виявилося в ході досліджень, імуноглобулін Е не єдиний агент, який вступає у боротьбу з потенційним антигеном. У ряді випадків на певні харчові антигени виробляється також специфічний імуноглобулін класу G. Імуноглобулін G зв'язується з антигеном, повторимося - харчовим білком, і циркулює в сироватці крові. У нормальних умовах такі комплекси повинні елімінуватися, тобто виділятися природними системами організму. У ряді випадків ці комплекси залишаються в циркуляції і відкладаються в слизових оболонках, шкірі і т.д. Такі депозити не байдужі для клітин організму, внаслідок їхньої взаємодії відбувається локальне пошкодження та запалення тканин. Алергічні реакції такого типу розвиваються протягом деякого часу – кілька днів. Іноді зовнішні клінічні прояви – у вигляді висипу, розлади випорожнень і т.д. важко пов'язати із прийомом певної їжі.
Слід сказати, що регулярне пошкодження тканин кишкової стінки, зумовлене алергічною реакцією, з часом призводить до розвитку хронічного запалення, що суттєво обтяжує стан людини. Виняток із раціону харчування харчових продуктів – алергенів, дозволяє розірвати імунологічний ланцюг реакцій, попередити пошкодження тканин організму та позбутися проявів харчової алергії уповільненого типу.
Кількість лабораторій, які проводять імунологічні випробування при алергії, обмежена. Одна з широко відомих сьогодні лабораторій Німеччини проводить дослідження сироватки крові на специфічні імуноглобуліни G, приймаючи зразки крові з різних куточків земної кулі.
З усіх питань проведення тесту на харчову алергію звертайтесь до менеджерів компанії MedicalExpert.